Bugün Bir Yazortası Şenliğindeydim !

Trevlig midsommar

Bugün pırıl pırıl güneşli bir havada Sjöängen de (Gölçayırı) her yıl yapılan geleneksel Yazortası Şenliğine (Midsommar firande) gittim.

Yaklaşık iki saat süresince hem piknik yaptık hem de şenliğe katılıp yaz ortası bayramını kutladık.

Sjöängen, bizim fakirhaneye birkaç kilometrelik yürüyüş mesafesinde ve komşu Trångsund semtinde.

Sjöängen parkı; bir doğa harikası ”Drevviken gölü” kıyısında.

Yüzlerce yıllık yaprak döken ağaçlı el değmemiş ormanla kaplı, bataklıklı ve korunaklı ”Drevviken Doğa Parkı” sınırında.

Çevresi asırlık dev ağaçlarla ve suyla çevrili çok sevilen ve çokça ziyaret edilen bir piknik – mesire yeri ve bir yanında oyun parkı da olan geniş ve bakımlı bir çayırlık.

Çayırlığın güzelliğini taçlandıran ise hemen bitişiğindeki göle girip serinlenilebilen, “cep kumsal plajına” uzanıp güneşlenilebilen; ince uzunca tahta iskeleli bir Sjöängen yüzme yeri (Sjöängen badet) olması !

Bugün çoluk-çocuk, genç -yaşlı, eski – yeni sarışın – esmer tüm İsveçliler bu geniş çayırlığın ortasına dikilen yeşil yapraklı ve çifte halkalı “yaz ortası direği” (midsommarstång) çevresinde el ele tutuşup halka halka halay çektiler.

Pek çok kutlamacı ellerinde bizim gibi piknik sepeti, yer sergisi ya da katlanır plaj sandalyesi ile geldiler ve çayırlığa bir güzelce sere serpe serpildiler !

Ara ara yerlerinden kalkıp sevilen çocuk şarkıları eşliğinde yapılan halka halaya ve danslara eşlik ettiler ya da dans edenleri uzaktan izlediler.

Şenliğin olmazsa olmazı olan ve pek çoğu yaşlı İsveçlilerden oluşan yerel folklor giysili “Halk Dansları Grubu”; kutlamacılarla birlikte halka halay çektiler.

Ayrızca benim de sizlere canlı yayınladığım ! özel bir gösteri de sergilediler.

Folklor grubunun tek genç üyesi olan ve saklayamadığı saf mahçubiyetinden dolayı bembeyaz tenli güzel yüzü bir güzelce ve pek albenilice kızaran “Camilla” ile tanışıp teşekür ettikten sonra birlikte bir ”Yazortası Şenliği hatırası” çektirdim.

Ne diyelim ?

Trevlig midsommar !

TANER YILDIZ

Bir Cevap Yazın