Hakkımda


taneryildiz.com

Sevgi ile harmanlanan Bilgi ile üstelik tanerce dili ile bloglar yazıyorum !

Küçücük ama renkli “çoban dağarcığımda” yaşanmış gerçekleri ve gerçek bilgiyi sevgiyle harmanlıyorum. Sonra da bunu tanerce diliyle ve bencileyin özeniyle söze dökerek sizlerle blog olarak paylaşıyorum.

Arada sırada havadan sudan konulara da dokunan ama mutlaka kimi zaman bir arı gibi cümlelerinden bal damlatan, kimi zaman da ironili ve arı iğneli dilimle kimilerinin canını sıkan, kimilerinin de sinirini hoplatan, amatörce kaleme alınan ama muhakkak içine ‘önce sevgi sonra bilgi’ katılan ve bana tek kuruş ekonomik getirisi olmayan gönüllü blog yazılarımla sizlerin “sanal evlerinize” konuk oluyorum.

Öncelikli ve ağırlıklı olarak İsveç’teki sosyal gelişmeler ve kültürel etkinliklere, ikincil olarak da Türkiye’deki toplumsal konu ve gelişmelere yönelik Türkçe gerçek bilgi, yorum, düşünce ve görüşlerimi içeren yazılarımı size bir tıklama uzaklıktaki bu alçakgönüllü kişisel blog sayfamda topluyorum.

Sevgiyle ve sevgi harmanlı bilgiyle kalınız…

TANER YILDIZ

Hakkımda” üzerine 42 yorum

  1. Samed

    Merhabalar Aile birlesimi basvurusunda daha once bulunduk.İlk basvurumda mulakatta benim verdigim ifade ile esimin ifadesinde celiskili bi ifade vardi .Aslinda onu telefon ile arayip sordular esiminde dili yetmedigi icin kendini anlatmadi ve bu yuzden bize red verdiler.Daha sonra tekrar basvuru yapip basvurumuzu incelemeden red verdiler.Bende iyi bi avukat tutup itiraz ettim.Mahkemeye esimle beraber oldugumuz 4 yildan beri olan msjlarimizi gittigimiz otellerin faturasını 4 yila ait dugun ve ozel fotograflarimizi esimin 4 yilda giris cikislarinida sunduk bu kanitlara ragmen mahkeme evliligime inanir mi .

    Beğen

  2. ilker

    Taner bey merhaba , ben türkiyede yaşıyorum . Eşim AB vatandaşı (yabancı). Acaba eşim isveçte iş bulsa benide yanına aldırabilirmi?

    Beğen

  3. Nihat Coban

    selam Taner bey
    Ben Turkiyede istege bagli olarak kalan gunlerim icin 4 yil gibi her ay para ödedim. 65 yasimida doldurunce Isvec tende emekili oldum. Turkiyedeki emekliligimide isvete bildirdim. Isvec benden Turkiyedeki emekli maasim kadarini keserek burdan emekli etti. Burada bir yanlislik yok mu. Cunki ben kendim pirim ödemeseydim Turkiyede emekli olamiyacaktim. Avrupa Insan Haklari Mahkemesine gidebilirmiyim. Ben kendim istege bagli pirim ödeyerek emekli oldum.

    Beğen

    1. Merhaba
      İsveç Türkiye’den prim ödenerek kazanılan emekliliği genel emeklilik olarak kabul ediyor ve buna göre işlem yapıyor. İsveç ile Türkiye arasındaki sosyal güvenlik anlaşması da buna izin veriyor.

      İsveç’in yaptığı yasalara uygun.
      AIHM ye bu konuda dava açmanız bence pek mümkün değil.

      Beğen

  4. Merhaba iyi günler Taner bey.
    Ben isveç vatandasiyim ve 2 tane cocugum var. Ben erkek kardeşimi isvece daim olarak getirebilrmiyim?
    Şimdiden teşekürler saygilarimla vedat.

    Beğen

    1. Merhaba Vedat bey

      Siz erkek kardeşinizi İsveç’e daimi olarak maalesef getiremezsiniz.

      Erkek kardeşiniz İsveç’e ancak aile birleşimi (evlilik) ya da iş üzerinden oturum izni almak yoluyla İsveç’e gelebilir.

      İyi günler

      Beğen

  5. Ece

    Merhaba Taner bey…
    Öncelikle bloğunuz çok faydalı teşekkürler…
    Biz sambo için başvurduk.Nişanlım benzin istanyonu sahibi, kendi evi ve maddi olarak bizç geçindirebilecek durumda.Ben uluslararası bir pastane şefiyim.3 yabancı dilim var…Gereken tüm evrakları tamamladık ve başvuru yaptık… Sizin öngörebildiğiniz bir süre varmıdır ?
    Teşekkürler

    Liked by 1 kişi

    1. Merhaba Ece

      Blog yazılarıma ilginiz için teşekkür ediyorum.

      Göçmenlik dairesinin verdiği güncel başvuru cevap süresi 9-24 ay şu an. Bu masada işlem bekleyen dosya sayısına ve kuyruk durumuna göre verilen tamamen bir tahmini bilgi. Bu uygulama da daha kısa da daha uzun da olabilir. Bu süre bazen kişilerin özel durumuna göre değişebilir.

      Bekleyeceksiniz. Eşliniz ara sıra Göçmenlik dairesini arasın ve sorsun !

      Tez zamanda olumlu cevap alıp, eşinize kavuşmanız dileğiyle…

      Beğen

  6. Deniz

    Merhaba Taner bey. Ben Deniz, arkadaşlarım ve ben size ulaşmak istiyoruz. Hem mail adresinize hem de messenger adresinize mesaj yoluyla ulaşmaya çalıştık ama herhalde yoğunluğunuzdan dolayı göremediniz. Bu değerli vaktinizden birkaç dakikanızı alarak zengin bilgi ve kültürünüzden yararlanarak tarih ödevimizde sizin de katkınızın olmasını çok isteriz. Messengerınızı kontrol ederseniz çok seviniriz.

    Beğen

  7. İsmail Görkem Yeni

    İyi günler Taner bey. Ben Görkem, Ecem Börekçi’nin tarih ödevi arkadaşıyım. Öncelikle bize döndüğünüz için çok teşekkürler, sizlere birkaç soru hazırlamıştık, Seydi Şeker arkadaşım da hem mail adresinize hem de messenger adresinize yollamıştı ama herhalde yoğunluğunuzdan dolayı görmediniz. Bu değerli vaktinizden birkaç dakikanızı alarak zengin bilgi ve kültürünüzden yararlanarak tarih ödevimizde sizin de katkınızın olmasını çok isteriz. Müsait bir zamanınızda sizle whatsapp ya da Skype görüşmesi yapabilir miyiz?

    Beğen

  8. Ecem

    Merhaba Taner Bey, bloğunuz ve yazılarınız gerçekten çok bilgilendirici, Kululu olmasam da bir Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi olarak işlerinizi heyecanla takip ediyorum. Size mail ve Facebook üzerinden ulaşmaya çalışıyorum. Geri dönüt yaparsanız çok mutlu olacağım.. Başarılarınızın devamını dilerim.
    Saygılarımla.

    Beğen

  9. önder

    iyi günler öncelikle uzun zamandır sizi takip ediyorum önce allah sizden razı olsun insanlara blogunuzda elinizden geldikce yardım ediyorsunuz soruma gelince ben yurtdışına çalışmaya geldiğimde eşimde benimle aynı hakları kullanıyor yazınızda okudum kafama takılan bir soru eğer bu gecici çalışma izni süresinde eşim isveçte cocuk dünyaya getirse çoçuk otomatık olarak isveç vatandaşı oluyormu bundan biz oturum izni olarak faydalanabiliyormuyuz cevaplarsanız teşekkür ederim

    Beğen

    1. Merhaba teşekkür ederim.

      Hayır çocuğunuz İsveç’te doğmakla otomatik olarak İsveç vatandaşı olmaz.

      İsveç vatandaşı olmak için belli şartları yerine getirip yazılı başvuru yapmak gerekir.

      Nasıl İsveç vatandaşı olunduğunu aşağıdaki blog yazımdan öğrenebilirsiniz.

      İyi günler

      İsveç vatandaşı nasıl olunur ?

      Beğen

    1. Hayır Nisa hanım kiralama yoluyla mümkün değildir.

      Ancak kendinizi geçindirecek kadar gelir elde edebileceğiniz ve işletme bilgisine ya da mesleğine sahip olduğunuz yeni bir işyeri açarak ya da faal olan mevcut bir işyerini satın alarak oturum izni alabilirsiniz.

      Daimi oturum iznini almanız en iyi durumda en az 4 yıl süren zorlu ve sıkı denetimli bir süreçten başarıyla geçtikten sonra mümkündür.

      İyi günler !

      Beğen

  10. Emaneul acar

    Isveçte abimin kayınpederinin restorantı var. Restorant üzerinede beni çekecekler bu konu hakında sorularım olacakti.
    1. Oturum iznimi yoksa çalışma izninemi başvurmam gerekiyor
    2. Vfs globala mi yoksa direk başkonsolosluğami basvurmama gerekiyor.
    3. Benim hazırlamam gereken evraklar nelerdir. Teşekürler

    Beğen

    1. Merhaba

      Tüm evrakları İsveç’teki İşverenin olan abinin kayınpederi hazırlayacak sonra da yine bu işverenin senin oturum ve çalışma iznin için İsveç göçmenlik dairesine (migrationsverket) başvuru yapacak. Sen değil !

      Sen hiçbir şey yapmayacaksın .
      Sadece oturup izninin çıkmasını bekleyeceksin !

      İyi günler !

      Beğen

  11. berna

    merhaba taner bey ben isci oturumu almistim iki senem bitti kalan iki sene icin yine evraklarimi gönderdim bana demislerdiki oturum bitmeden 3 ay evel ikinci oturum icin muracaat et ama ben oturum bitmeden 2 ay kala muracaat ettim bu bir sorun yasanirmi ?
    simdi oturumun uzerinden 1 ay gecmesinde ramen ikinci oturumum hala gelmedi nedeni ne olabilir 3 ay olali muracaat etmisim ve oturumumda 1 aydir bitmis halada calisiyorum ama bir haber yok ikinci oturumumda beni bilgilendirirseniz sevinirim

    Beğen

    1. Merhaba Berna hanım
      Uzatma başvurunuzu 2 ay önce yapmış olmanız hiçbir sorun çıkartmaz. Çünkü kural gereği daha oturumunuz bitmeden başvurunuzu yapmışsınız.

      Cevap beklerken geçen süre oturumlu süre gibi değerlendirilir. Cevap bekleme düresi ne kadar uzun olursa olsun bu çalışmanıza ve İsveç’te kalmanızda bir engel değildir.

      Hiç endişelenmeyin, çalışmaya devam edin ve başvurunuzun cevabını sabırla bekleyin !

      Beğen

  12. bilge

    merhaba size bir şey danışıcaktım isveç ten iş yeri kiralayıp kendi adıma açarak ya da ev satın alarak oturma izni alınabilir mi?

    Beğen

    1. Merhaba Bilge !
      İsveç’ten ev satın alarak oturum izni almak mümkün değildir.

      Ancak İsveç’te bir işyeri açarak ya da hazır işyerini satın alıp işleterek oturum izni almak mümkündür.

      Yine İsveç’te bir işyerimden “iş garantisi” alarak oturum izni alınabilir.

      Beğen

  13. İzzet

    Merhaba Taner bey, sayfanızı takip edip yazınız ı okudum. Çok güzel olmuş tebrik ederim. Benim özel bir sorum olacak, Ben dul 18 yaşaltı 3 çocuk babasıyım çocuklar bende , İsveç vatandaşı tekerlekli sandalyeye mahkum dul bir bayanla evlenmeye karar verdik.Bizim yapmamız gereken ne ve nasıl bir yol izlememiz gerekiyor? Çoçuklarıda oraya götürebilirmiyim? Beni aydınlatırsanız size minnet olurum.Başarılarınızın devamını diler saygılarımı sunarım teşekkürler.

    Beğen

    1. Merhaba İzzet bey

      Size yeni evliliğinizde mutluluklar diliyorum.

      Bu durumda aile birleşimi yoluyla İsveç’e yerleşmek için İsveç’in Ankara’daki elçiliğine ya da İstanbul’daki başkonsolosluğuna giderek “Oturum izni” başvurusu yapmanız gerekiyor. Başvurunuz incelenerek size bir cevap gönderilir.

      Bekleme süresi şimdilerde 2 yıl gibi epeyce bir uzun zaman alıyor.

      Beğen

  14. ÖZgür Yalta

    Taner Bey merhaba, isveçte mortgage kredisi için yurtdışındaki düzenli geliri de saydırmak mümkün mü ?

    Teşekkürler

    Beğen

    1. Merhaba Özgür bey

      Bu kimi banka kredilerinde geçerli olabilir. Bildiğim kadarıyla bu konuda genel bir kural yok. Teminatı ve taksitleri ödeme gücünüzü değerlendirecek olan bankanın kendisidir. Bu konuyu doğrudan konut kredisi almayı düşündüğünüz bankaya sormanız gerekir.

      Beğen

  15. İrem Limon

    Taner Bey Merhaba,
    Ben ve eşim Türkiye’de çalışıyorduk.Eşim Bosch türkiye’den isveç’e transfer oldu, ben ise işimden ayrıldım.
    Türkiye ‘de emeklilik için eşimin burda çalıştığı prim günlerini orada saydırabilir miyiz?ya da dışarıdan ödeme yapılabiliniyor mu? Benim için yapılacak bir şey var mı?

    Liked by 1 kişi

    1. Merhaba İrem hanım

      Eşiniz İsveç’te sigortalı olarak çalıştığı sürenin tamamını Türkiye’de borçlanarak emeklilik yapmak için kullanabilir. Bu sigortalılık süresi günleri üzerinden SGK’ya dışarıdan topluca prim ödeyip Türkçye’de emekli olabilir.

      Siz de İsveç’te geçen günlerinizi çalışmamış olsanız bile Türkiye’de emekli olabilmek için kullanabilirsiniz İrem hanım.

      İyi günler

      Beğen

  16. faruk kılıç

    Merhaba Taner Bey,
    Ben 1957 yılında Almanya’ya okumak için gelen ilk Türklerden biriyim. Bugün diyorum ki: keşke Almanya’da da bir “Taner yıldız” yaşasaydı. 1990 yılına kadar Almanya’da yaşadım. Türkiye spesialisti “Delta Reisen’nin” kurucusu ve sahibiydim. Şu anda Türkiye turizminin tarihini anlatan bir kitap yazıyorum. Arhan Ailesinin kurduğu “Turkiet Resor” şirketinin türkiye temsilciliğini yapmıştım. Kitabımda Arhan ailesini de tanıtmak istiyorum. Bir eksiğim var: Turkiet Resor’un o yıllarda bastırdığı broşürün titr sayfasının fotografı. eğer sizin kolleksiyonunuzda varsa ve bana mail olarak gönderebilirseniz, size çok müteşekkir kalırım. Size daha uzun ömürler diler selam ve saygılarımı sunarım.
    Faruk Kılıç
    İstanbul
    ffkilic@yahoo.com

    Liked by 1 kişi

  17. ünal yaranoğlu

    Taner bey merhaba.ben tır şoförüydüm.shengen vizem var.esas mesleğim fırıncılık.Norveç de çalışmak istiyorum.çalışma şartları ile bilgi verebilirmisiniz.shengen vizesiyle norveçe gidebilirmiyim.tşk.ederim.

    Beğen

  18. Taner Bey merhabalar. Ben İsveç’te tıp okumak istiyorum, şu an TR’de üniversite sınavına hazırlanıyorum. Uluslararası öğrencilerden beklenen sosyal başarılara/sertifikalara ve niteliklere sahip olduğumu düşünüyorum. İlk sırada Karolinska Ins. var, İsveç’teki tıp eğitimi hakkında bana neler tavsiye edebilirsiniz? Burs bulabilme imkanım var mı? Her türlü eleştiri ve tavsiyeye açığım. Saygılarımla…

    Beğen

    1. Gülbin Akdoğan

      Merhaba Taner Bey,
      Almanyada mevcut oturum izni ile Isveç’te evlenip aynı zamanda da iş buldugum taktirde çalışma izni de alabilir miyim ?
      Teşekkür ederim
      Gülbin

      Beğen

  19. altan basoda

    merhaba taner abiy sizden bir ricam var bedeli askerlik isvecte 1000 avro biliyorum bu paranin senesi varmi su senyeye kadar diye benim oglum 27 yasinda

    Beğen

    1. Altan Başoda bey 1000 avroluk dövizli askerlikten yararlanmak için en geç 38 yaşın doldurulduğu yıl dövizli askerlik başvurusunun yapılması ve paranın ödenmesi gerekiyor.

      Bu durumda sizin bu haktan yararlanmak için 11 yıl gibi bir süre var.

      Ancak baba sorarsanız hiç beklemeyin hemen yatırım kurtulun derim. Yarın ne olacağı hiç belli olmaz.

      Dövizli askerliği elli kere değiştirdiler, duruma göre yine değiştirebilirler…

      Beğen

Bir Cevap Yazın