Bu meydanda 700 yıldır pazar kuruluyor !


STOCKHOLM’UN EN ESKİ NOEL PAZARINI GEZDİM !

Stockholm’un en eski en ünlü ve en geleneksel Noel Pazarı (Julmarknad) Gamla Stan’ın (eski şehir) kalbinde yer alan Stockholm’un ilk meydanı anlı şanlı Stortorget’te (Ulu Meydan) her Noel de kurulur.

Meydanın hemen bitişiğinde kraliyet sarayı ve Stockholm’un en eski ve görkemli orta çağ kilisesi Storkyrka (Ulu Kilise) bulunur.

Stockholm’un ta orta çağdan 1300’lü yıllarından beri pazar yeri olan her taşı ve her taş binası buram buram tarih kokan bu adı büyük kendi küçük bu turistik meydan Noel zamanı Stockholmda en çok ziyaret edilen bir yerdir.

Noel’e bir ay kala kasım sonunda İsveç’in ulusal simgesi Falu kırmızısı aşı boyalı 40 civarında küçük ahşap baraka meydana bir güzelce kurulur ve Noele bir gün kala 23 Aralıkta ise birdenbire “bir varmış bir yokmuş” olur.

Nobel müzesine de ev sahipliği yapan Arnavut taşlı bu tarihi meydanda yüzlerce yıllık geçmişi olan kültürel gelenek ve görenekler yaşanır ve yaşatılır.

Geleneksel Noel Pazarı şimdiki halini 1915 de almış.

Tahta barakalarda el işi hediyelik takılar, örgü başlıklar, kalpaklar, kazaklar, çantalar seramik eşyalar ve el sanatı örste dövülmüş demir işleri satışa sunuluyor.

Çeşit çeşit çukulatalar, ağız tatlandıran geleneksel şekerlemeler, geyik eti, sosisler, doğal bal, geleneksel İsveç Noel içkisi baharatlı sıcak şarap (glögg) patlamış mısır, pamuk şekeri, kavrulmuş badem gibi yiyecekler her zaman kalabalık ve cıvıl cıvıl hareketli olan meydana renk ve koku saçıyor.

Hatta talihine ne çıkacağını merak edenler kader kısmet oyunu oynuyor ya da tombala bile çekiyor !

Ne diyelim ?

Yolum Gamla Stan’dan geçince ben de bu yıl da bu klasik noel pazarını gezdim ve hem “Noel Pazarı pozları” verdim hem de sizler için bolca fotoğraflar çektim.

Noel zamanında yani aralık ayında Stockholm’a hemen bir turist eğer Stortorgetteki Noel pazarını ziyaret etmemiş ise Stockholm u gezmemiş sayılır !

Bugün Stockholm’un en ünlü ve en çok ziyaret edilen Noel Pazarı’nın son günü !

TANER YILDIZ

Bir Cevap Yazın